Cea mai amplă ediție IQ Digital Summit, a avut loc miercuri, 14 iunie, în sala Operei Naționale Române și a Teatrului Național “Lucian Blaga”, fiind adusă la Cluj-Napoca de Transilvania Digital Innovation Hub. Evenimentul a reunit specialiști și pasionați de tehnologie din diverse domenii, oferindu-le oportunitatea de a explora impactul și implicarea tehnologiei și a inteligenței artificiale în societate, cu ajutorul unei serii de personalități remarcabile, locale, naționale și internaționale.

Un speaker remarcabil a fost Paul Roetzer, fondator al Marketing AI Institute și autor a trei cărți importante în industria de comunicare. El a pus accentul pe influența tehnologiei AI care se va extinde în curând asupra afacerilor și a marketingului.

Despre dileme morale, despre zone gri (pentru că lucrurile nu sunt aproape niciodată simple, albe sau negre) și despre deciziile pe care le luăm și care afectează într-un fel sau altul oamenii de lângă noi, ne-a vorbit Olivia Gambelin, consultant, speaker și autoare în domeniul eticii pentru inteligența artificială. Discursul său a abordat dilemele morale și deciziile complexe pe care le implică dezvoltarea și utilizarea AI. Gambelin a subliniat importanța aplicării principiilor etice în tehnologie și necesitatea de a ne asigura că valorile noastre sunt integrate în acest proces.

IQ Digital Summit Cluj a oferit și o platformă de dezbatere despre ecosistemul local de inovare, startup-uri, colaborarea între comunități și orașe, precum și despre transformarea digitală și misiunea organizațiilor precum Transilvania Digital Innovation Hub, care a găzduit panelul. Momentul a evidențiat modul în care un astfel de hub de inovare digitală conectează mediul de afaceri, mediul academic și autoritățile publice locale, creând astfel un ecosistem puternic cu impact la nivel local, național și internațional.

Momentul de încheiere a fost unul foarte așteptat și apreciat, avându-l în centru pe futuristul Martin Ford, autor a patru cărți de referință legate de impactul tehnologiei în societate. El a adus în discuție perspectiva vieții alături de inteligența artificială și a explorat felul în care viitorul nostru se va modela în urma revoluției digitale. Au fost ridicate întrebări privind natura acestui viitor, cu progrese tehnologice în toate domeniile, care îmbunătățesc viețile noastre, dar și posibila parte întunecată a inteligenței artificiale, care deja poate genera conținut, face predicții și lua decizii autonome. Este clar că AI va juca un rol esențial în modelarea viitorului nostru, iar modul în care aceasta se va desfășura rămâne de văzut.

Ne-am bucurat, alături de peste 1200 de clujeni, de un eveniment deosebit, IQ Digital Summit oferind o platformă valoroasă pentru schimbul de idei, dezbateri și explorarea provocărilor și oportunităților pe care le aduce era digitală și inteligența artificială. Participanții au avut ocazia să înțeleagă mai bine impactul tehnologiei asupra societății și să descopere perspective inovatoare într-un domeniu aflat într-o continuă evoluție.

Conceptul  IQ DIGITAL a fost gândit de echipa Upgrade 100 alături de George – inovație BCR.

VODAFONE România s-a alăturat proiectului ca technology partner.

Parteneri locali de la Cluj: Transilvania Digital Innovation Hub alături de Transilvania IT Cluster, Agro Transilvania Cluster și Cluster Mobilier Transilvan.

FOTO: Mihnea Ratte